A válasz: az elkészítés módja.
Se szó, se beszéd: a parasztsonka igazi kuriózum!
A világban számos módon készül füstölt sonka, de nálunk természetesen még mindig az évszázadok óta bevált recept szerint készült parasztsonka a legnépszerűbb. A sózás és füstölés technikája már igen régóta változatlan módja a tartósításnak, apáról fiúra száll a hagyománya. A parasztsonka egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy nagyon hosszú ideig tárolható és hogy isteni finom. Lehet tél vagy nyár, nyugodtan fogyasztható.
A sonka a húsvét szimbóluma?
A húsvétról a hímes tojás meg a fehér nyuszi jut az eszünkbe, és természetesen a reggeli, ahol minden magyar háztartásban sonka is kerül az asztalra.
Nincs olyan magyar ember, aki közömbös lenne a hagyományosan elkészített parasztsonka és a hozzá illő reszelt torma gondolatára.
És hogy miért írunk a nyár közepén a húsvéti sonkáról?
Mert a parasztsonka nyáron is remek fogás, friss kenyérrel, paradicsommal vagy paprikával, retekkel vagy salátákkal szerintünk bárkit levesz a lábáról.
Kavalkád a piacon
Nem egyszerű jól választani, viszont nem lehetetlen. Csupán néhány szakértői tanácsot érdemes megfogadni.
És bizony nem minden az ár! Nem szabad arra hagyatkozni, hogy csak a drága termék lehet jó és a rossz minőségű az olcsó.
Ha hússzeleteléskor egyben marad a szelet, az prémium minőségű sonkára utal.
Ilyenek a hagyományos, hosszú érleléssel, füstöléssel vagy szárítással készült sonkák.
A gyorspácolt sonkák esetében már nem várható el, hogy a sonka vékonyan is szeletelhető legyen, és ezt ugye ki sem tudjuk próbálni, csak vásárlás után, de mindenképpen ellenőrizze le, hogy van-e a fóliazacskóban lékiválás, ez ugyanis a gyengébb minőségre utal. Fontos ellenőrizni, hogy maga a csomagolás ép és sértetlen legyen.
A szavatossági idő tanulmányozása is fontos, ha az előrecsomagolt verziót választja. Ezeknek a szavatossági ideje sokkal rövidebb.
Érdemes olyan helyen vásárolni, amit ismer: a jól megszokott hentesnél például, vagy a gyártónál, akikben biztosan nem csalódunk, és a megszokott ízt kapjuk minden egyes alkalommal.
A Tóalmási Húsüzem több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik.
Többet szeretne megtudni a Tóalmási Húsüzemről és parasztsonka-, füstölthús-kínálatáról?
Vissza a hírekhez