Pedig az aggodalom felesleges: a császárszalonna akár egészséges is lehet!
Miért is egészséges valójában egy ízletes császárszalonna?
A szalonna a sertés zsírszövete, melyet az állat feldolgozásakor lefejtenek, talán ezért jut az eszünkbe egyből negatív dolog róla. Ugyanakkor, ha belegondol, már a nagyszüleink és dédszüleink is előszeretettel fogyasztották, mégis mindenhol azt halljuk, hogy 50 éve az emberek egészségesebbek voltak.
Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a szalonnának rengeteg jótékony hatása is van:
- erősíti az immunrendszert, mivel arachidonsavat tartalmaz. Egy szelet császárszalonna elfogyasztásával nem hogy növelni fogja a koleszterinszintjét, de akár csökkenheti is azt;
- szelént tartalmaz, ami csökkenti az oxidációt, így a dohányosok számára is pozitív tulajdonságai lehetnek;
- a zsírok kis mértékben jótékony hatással vannak a szívre és a gyomorra is, ezért mértékkel nyugodtan fogyaszthatja;
- a mesterségesen (táplálékkiegészítőkkel) bevitt D-vitamin felszívódásához elengedhetetlen. Természetesen itt is igaz a mérsékletesség.
Azon kívül, hogy az immunrendszerre jótékony hatással van, a szalonnazsírt évek óta használják ízületi fájdalmakra, fogfájásra, gyulladásokra is, mivel nyugtatja a gyulladt felületeket.
Mikor nem ártalmas a zsíros ételek fogyasztása?
Ha tudatosan szeretne étkezni, esetleg diétázik, akkor a legjobb, ha reggelire fogyasztja el a császárszalonna-adagját.
A nap első étkezése a legfontosabb, hiszen energiát ad az egész napra, bármennyit is eszik, a nap folyamán ledolgozza azt.
Nem hogy nem ajánlott, de egyes táplálkozási tanácsadók javasolják is, hogy a reggelink zsírban gazdag legyen, mivel ezek az ételek mind a szénhidrátok, mind a zsírok anyagcseréjét fokozzák.
A legjobbat a legjobb helyről
Ha biztosra szeretne menni, és valóban egészséges, a régi hagyományok szerint készült szalonnát szeretne vásárolni, akkor kerüljön személyes kapcsolatba az eladóval, a termék készítőjével.
A tóalmási szalonnák, így a császárszalonna készítése során sem használunk mesterséges adalékanyagokat.
Vissza a hírekhez