A kis kockákra vágott szalonnát megpirítjuk és a zsírt hozzáadjuk.
A finomra aprított vöröshagymát és a fokhagymát a szalonnára szórjuk, a pirospaprikával meghintjük, majd egy kevés vízzel felöntve zsírjára pirítjuk.
A kockára vágott sertéshúst rátesszük és megsózzuk, majd lassú forralással megpároljuk.
Amikor a hús félig megpuhult, a kimosott savanyú káposztát hozzáadjuk és annyi vizet ráöntünk, hogy ellepje, majd takaréklángon lefedve készre főzzük.
A lisztet a tejföllel simára keverjük és a káposztát a tejfölös habarással sűrítjük. Finomra vágott kaporral megszórjuk, majd még egyszer felforraljuk.
Tálaláskor a székelykáposztát tányérra halmozzuk, majd csípős paprikával, kaporral és tejföllel díszítjük. Friss kenyeret kínálunk hozzá.